Jedna z naszych ulubionych zup tej zimy - jest szybka, smaczna, rozgrzewa i poprawia odporność :-) Lubimy ją podaną zarówno z żółtym serem, jak i serkiem topionym. Żeby spotęgować smak - przegryzamy ją bagietką z masłem czosnkowym. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla. Jak zawsze podkreślam w przepisie moje modyfikacje.
Składniki:
czosnek 1,5 główki (użyłam 2 główek)
ziemniaki 6 sztuk
masło 3 łyżki
1 liść laurowy
żółty ser (ok. 15 dag) lub dwa serki topione
sól, pieprz
pietruszka (świeża lub suszona)
dodatkowo: bagietka czosnkowa lub ziołowa
Masło rozgrzać na patelni, wrzucić ziemniaki pokrojone w
kostkę, podsmażać 5 minut, dodając ząbki czosnku (ja od razu podsmażam warzywa
w garnku). Całość przełożyć do garnka, zalać 1 l gorącej wody, dodać liść
laurowy, sól, pieprz. Gotować ok. 30 minut, a następnie wyjąć liść laurowy i
zmiksować zupę.
Podawać gorącą, posypaną żółtym serem z dodatkiem bagietki.
Ser można od razu zmiksować z całością zupy, wtedy nabiera ona konsystencji
kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde słowo i zapraszam na kawę! :-)