~ ZAWIESIŁAM SIĘ ~

sobota, 9 marca 2013

Ekspresowa zupa czosnkowa

Jedna z naszych ulubionych zup tej zimy - jest szybka, smaczna, rozgrzewa i poprawia odporność :-) Lubimy ją podaną zarówno z żółtym serem, jak i serkiem topionym. Żeby spotęgować smak - przegryzamy ją bagietką z masłem czosnkowym. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla. Jak zawsze podkreślam w przepisie moje modyfikacje.


Składniki:
czosnek 1,5 główki (użyłam 2 główek)
ziemniaki 6 sztuk
masło 3 łyżki
1 liść laurowy
żółty ser (ok. 15 dag) lub dwa serki topione
sól, pieprz
pietruszka (świeża lub suszona)
dodatkowo: bagietka czosnkowa lub ziołowa

Masło rozgrzać na patelni, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę, podsmażać 5 minut, dodając ząbki czosnku (ja od razu podsmażam warzywa w garnku). Całość przełożyć do garnka, zalać 1 l gorącej wody, dodać liść laurowy, sól, pieprz. Gotować ok. 30 minut, a następnie wyjąć liść laurowy i zmiksować zupę.

Podawać gorącą, posypaną żółtym serem z dodatkiem bagietki. Ser można od razu zmiksować z całością zupy, wtedy nabiera ona konsystencji kremu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde słowo i zapraszam na kawę! :-)