Długo szukałam przepisu na ciasto, które przypominałoby w smaku nasz ulubiony batonik Kinder Maxi King. Kiedy trafiłam na ten, od razu postanowiłam go wypróbować. Efekt? Ciasto bardzo smaczne i bardzo słodkie, ale raczej dalekie w smaku od oryginalnego Maxi Kinga. Na dodatek dość problematyczne w krojeniu - trzymane w lodówce jest twarde i łamie się pod naciskiem noża, a przechowywane w temperaturze pokojowej "rozjeżdża się" (masa kajmakowa robi się płynna). Nie zmienia to faktu, że było bardzo smaczne i zjedliśmy je z przyjemnością, choć tak dużej ilości tak ekstremalnej słodyczy na pewno jeszcze długo nie powtórzymy. Przepis pochodzi z serwisu Moje Ciasto.
Składniki:
8 paczek herbatników
1 puszka masy krówkowej
Masa mleczna:
1,5 kostki margaryny (użyłam masła extra)
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
500 g mleka w proszku
Dodatkowo:
2 czekolady mleczne
100-200g orzechów ziemnych lub laskowych - prażonych i krojonych
(użyłam laskowych)
10 łyżek mleka
Przygotowanie:
Mleko, cukier i cukier waniliowy zagotować, dokładnie
rozpuszczając cukry. Odstawić do ostygnięcia. Masę krówkową wyłożyć do rondelka
i podgrzać na bardzo małym ogniu, uważając, by się nie przypaliła – zrobi się
rzadsza i z łatwością będzie można ją rozsmarować.
Miękki masło utrzeć na puszystą masę, następnie powoli
dodawać ostudzone mleko z cukrem. Ciągle ucierając, dosypać mleko w proszku.
Na dno blachy prostokątnej wyłożyć warstwę herbatników.
Połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki, a na masie mlecznej ułożyć druga
warstwie herbatników. Następnie: masę krówkową, herbatniki, drugą połowę masy
mlecznej, herbatniki.
Czekolady roztopić w kąpieli wodnej, dodając do niej 10 łyżek
mleka. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z orzeszkami i polać nią wierzch
ciasta.
Odstawić do lodówki do stężenia. Wyjąć z lodówki około godzinę
przed podaniem, aby dobrze się kroiło.
Pychaa :) Wszyscy się zajadali
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuń