Ten przepis obiegł już chyba cały kulinarny blogowy świat. Ja sama nie przepadam za słodką kawą (ba, od wielu lat nie słodzę kawy i herbaty!), ale lubię eksperymentować, poddałam się więc tej modzie i sporządziłam własne cappuccino. Własne, bo w nieco zmienionych proporcjach - które następnym razem i tak ulegną jeszcze modyfikacji, ponieważ to dla mnie było zdecydowanie za słodkie. Warte wypróbowania.
Składniki:
150 g mleka w proszku lub zabielacza do kawy
100 g cukru pudru
20 g gorzkiego kakao
20 g kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jeśli kawa rozpuszczalna jest granulowana, można zmielić ją w młynku bądź blenderze. Całość dobrze rozetrzeć i pozbyć się grudek. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Podawać według upodobań - ja do filiżanki wsypuję trzy płaskie łyżeczki cappuccino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde słowo i zapraszam na kawę! :-)