Nie przepadam za masłem orzechowym, więc nigdy nie zastanawiałam się, czy można je samodzielnie przygotować w domu. Od niedawna jednak moje preferencje smakowe ulegają zmianom i któregoś dnia po prostu postanowiłam spróbować. Wbrew moim wcześniejszym obawom (nie wiem, na podstawie czego wysuniętych?!) przygotowanie domowego masła orzechowego jest dziecinnie proste!
Składniki:
orzeszki ziemne
blender
cierpliwość ;-)
Przygotowanie:
► Orzeszki wrzucamy do blendera i miksujemy je przez 10-15 minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli są to solone orzeszki, nie musimy już dodawać soli; jeśli nie - orzeszki można wcześniej podprażyć na patelni i doprawić solą. Można również eksperymentować z dodatkami: cynamon, miód, czekolada, kakao - warto spróbować każdej wersji.
► Wbrew pozorom, do miksującej się masy nie należy dodawać żadnego tłuszczu, ponieważ po kilku minutach masło zrobi się wystarczająco lejące.
► Zamkniętą w szczelnym pojemniku porcję masła można przechowywać w chłodnym miejscu przez miesiąc. Jeśli w tym czasie na wierzchu wytrąci się olej, wystarczy całość dobrze wymieszać.
Dopiero co robiłam ciasteczka z masłem orzechowym, moje sprawdzone i ulubione. Polecam bardzo:)
OdpowiedzUsuńDo przepisu dodałam jeszcze potłuczone kawałeczki orzechów.
http://kuchniasowy.blox.pl/2011/05/Czekoladowe-ciasteczka-z-maslem-orzechowym.html
Z takiego domowego masła będą jeszcze lepsze, bo ja robiłam z kupnego.
Widziałam te Twoje ciasteczka i na pewno wypróbuję, a wtedy dam znać, czy smakowały ;) U mnie jest ostry recenzent - mój mąż, który na hasło "zdrowa kuchnia" reaguje nieco alergicznie ;)
UsuńCzyli nie należy przy mężu wspominać, że to zdrowe;) Zresztą czy jakiekolwiek ciasteczka, a zwłaszcza z masłem orzechowym mogą być zdrowe? Zawsze w nich jest jakiś komponent "niezdrowości";)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wczoraj niechcący rzuciłam hasło, że zrobię zdrowy pasztet z cukinii... Jaka była reakcja, można się domyśleć, ale po spróbowaniu mąż zmienił zdanie :D
UsuńMój blender chyba by tego nie przeżył :/
OdpowiedzUsuńJa mam jeden z tańszych blenderów i już drugi sezon nieźle go zajeżdżam :D Masło orzechowe, kostki lodu, dżemu - daje radę :D
Usuń