~ ZAWIESIŁAM SIĘ ~

sobota, 30 czerwca 2012

Domowe masło orzechowe

Nie przepadam za masłem orzechowym, więc nigdy nie zastanawiałam się, czy można je samodzielnie przygotować w domu. Od niedawna jednak moje preferencje smakowe ulegają zmianom i któregoś dnia po prostu postanowiłam spróbować. Wbrew moim wcześniejszym obawom (nie wiem, na podstawie czego wysuniętych?!) przygotowanie domowego masła orzechowego jest dziecinnie proste!


Składniki:
orzeszki ziemne
blender
cierpliwość ;-)

Przygotowanie:
► Orzeszki wrzucamy do blendera i miksujemy je przez 10-15 minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli są to solone orzeszki, nie musimy już dodawać soli; jeśli nie - orzeszki można wcześniej podprażyć na patelni i doprawić solą. Można również eksperymentować z dodatkami: cynamon, miód, czekolada, kakao - warto spróbować każdej wersji.
► Wbrew pozorom, do miksującej się masy nie należy dodawać żadnego tłuszczu, ponieważ po kilku minutach  masło zrobi się wystarczająco lejące.
► Zamkniętą w szczelnym pojemniku porcję masła można przechowywać w chłodnym miejscu przez miesiąc. Jeśli w tym czasie na wierzchu wytrąci się olej, wystarczy całość dobrze wymieszać.


6 komentarzy:

  1. Dopiero co robiłam ciasteczka z masłem orzechowym, moje sprawdzone i ulubione. Polecam bardzo:)
    Do przepisu dodałam jeszcze potłuczone kawałeczki orzechów.
    http://kuchniasowy.blox.pl/2011/05/Czekoladowe-ciasteczka-z-maslem-orzechowym.html

    Z takiego domowego masła będą jeszcze lepsze, bo ja robiłam z kupnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam te Twoje ciasteczka i na pewno wypróbuję, a wtedy dam znać, czy smakowały ;) U mnie jest ostry recenzent - mój mąż, który na hasło "zdrowa kuchnia" reaguje nieco alergicznie ;)

      Usuń
  2. Czyli nie należy przy mężu wspominać, że to zdrowe;) Zresztą czy jakiekolwiek ciasteczka, a zwłaszcza z masłem orzechowym mogą być zdrowe? Zawsze w nich jest jakiś komponent "niezdrowości";)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj niechcący rzuciłam hasło, że zrobię zdrowy pasztet z cukinii... Jaka była reakcja, można się domyśleć, ale po spróbowaniu mąż zmienił zdanie :D

      Usuń
  3. Mój blender chyba by tego nie przeżył :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam jeden z tańszych blenderów i już drugi sezon nieźle go zajeżdżam :D Masło orzechowe, kostki lodu, dżemu - daje radę :D

      Usuń

Dziękuję za każde słowo i zapraszam na kawę! :-)