W naszej kuchni już od dłuższego czasu królują maliny i borówki. Robimy z nich orzeźwiające koktajle, a mąż rozgniecione owoce zajada ze świeżą, maślaną bułeczką. Wieczorami, podczas oglądania filmów, podjadamy soczyste jagódki zamiast słonych przekąsek. Czuję, jak rozsadza nas witamina C :-) A gdy zachciało nam się czegoś słodkiego, wyciągnęłam z lodówki ciasto francuskie i upiekłam ekspresowe letnie francuskie ciasteczka. Weekendowym gościom bardzo smakowały!
Składniki:
gotowe ciasto francuskie
maliny, borówki bądź inne ulubione owoce sezonowe
cukier puder
sok z cytryny
Przygotowanie:
Owoce płuczemy i osuszamy. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym z kwadratów kładziemy po kilka owoców, delikatnie wciskając je w ciasto. Ciasteczka pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 st. C.
Upieczone i ostudzone ciastka polewamy lukrem ukręconym z cukru pudru oraz soku wyciśniętego z cytryny.
Częstujemy gości i spędzamy miłe popołudnie przy kawie :-)
Moje uwagi:
Polecam zjeść szybko ciasteczka i nie odkładać ich na później. Owoce pod lukrową kołderką puszczają sok i ciasto francuskie szybko nim nasiąka, tracąc swoją kruchość.
Moje uwagi:
Polecam zjeść szybko ciasteczka i nie odkładać ich na później. Owoce pod lukrową kołderką puszczają sok i ciasto francuskie szybko nim nasiąka, tracąc swoją kruchość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde słowo i zapraszam na kawę! :-)