~ ZAWIESIŁAM SIĘ ~

piątek, 31 sierpnia 2012

Tarta Pascala vs. Schab Okrasy

Kolejna bitwa na przepisy. Gotowaliśmy już dawno, tylko ociągam się z publikowaniem postów... Tym razem, w ramach drugiego tygodnia akcji Kuchnia Lidla, pod lupę poszły szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami według Pascala oraz marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią według Okrasy. Miałam problem z kupieniem suszonych pomidorów, ponieważ mimo obietnicy obniżenia cen na produkty niezbędne do przygotowania polecanych dań, mój sklep nie został zbyt dobrze zaopatrzony. Zakupy uzupełniłam więc w innym sklepie, po czym chętnie przystąpiłam do kolejnych eksperymentów. Zapraszam!

(Przepisy kopiuję ze strony www.kuchnialidla.pl, podając w nawiasach własne uwagi.)

* * *



Składniki:
- ciasto francuskie (200 g) (zużyliśmy 3/4 ciasta francuskiego, a z resztek upiekliśmy ciasteczka)
- jajka (5 szt.)
- śmietana 30% (100 ml)
- pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone  w drobną kostkę (340 g)
- łosoś wędzony (150 g) (kupiłam tylko jedno opakowanie 100 g, moim zdaniem taka ilość wystarczy)
- szczypiorek (pół pęczka)
- mozzarella (185 g) (tu też użyliśmy tylko jednej kuli sera)
- masło (5 g)
- mąka (5 g)
- bazylia (5 listków)
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Przygotuj formę na tartę.
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C (termoobieg) lub 180 st. C (góra-dół).

Pokrojone pomidory odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietaną oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.

Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Odstawiamy na bok. Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wałkujemy z obu stron na blacie posypanym mąką - rozwałkowane ciasto musi być cienkie (pominęłam wałkowanie ciasta). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą wałka usuwamy wystające brzegi ciasta (formę z ciastem możemy również wstawić do zamrażalnika na około 20 minut w celu uzyskania lepszego efektu).

Na cieście rozkładamy łososia, pokrojoną mozzarellę (tworzymy wachlarz z kawałków łososia i mozzarelli) i wszystko posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Dodajemy kilka porwanych listków świeżej bazylii.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C (termoobieg) lub 180 st. C (góra-dół) przez około 20-25 minut, aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany (i znów, podobnie jak w przypadku tortilli z pierwszego tygodnia, czas pieczenia musiałam znacznie wydłużyć - o co najmniej 15-20 minut).

Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii.

* * *



Składniki:
- schab (6 plastrów)
- czosnek (2 ząbki)
- tymianek (1 garść)
- mozzarella (125 g) (użyłam tylko jednej kulki sera)
- pomidory, sparzone, zahartowane i obrane ze skórek, pokrojone w plastry (860 g) (użyłam po jednym dużym pomidorze na osobę)
- cukinia (240 g)
- olej rzepakowy (80 ml)
- suszone pomidory (120 g)
- kasza jęczmienna (200 g) (zamiast niej, do schabu podałam młode ziemniaki z wody)
- cytryna (1 szt.)
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Przygotuj patelnię grillową i folię spożywczą.

Marynata do schabu: mieszamy drobno posiekaną garść świeżego tymianku i drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy olej rzepakowy (ok. 3 łyżek - ok. 45 ml). Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

Cukinię kroimy w plastry o szerokości 1 cm (po skosie), doprawiamy odrobiną pieprzu i małą ilością (ok. 1 łyżka) marynaty do mięsa. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 5-10 minut.

Każdy kawałek schabu rozkładamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i rozbijamy na cienkie plastry. Odkrywamy folię, nacieramy z obu stron marynatą i ponownie zawijamy w folię spożywczą (każdy plaster osobno), a następnie wkładamy tak przygotowane mięso na kilkanaście minut do lodówki.

6 pomidorów suszonych i ser mozzarella kroimy w cienkie paski i odstawiamy na bok. Na patelni grillowej smażymy cukinię z obu stron, aż skórka stanie się intensywnie zielona, solimy pod koniec smażenia.

Sparzone, zahartowane, obrane pomidory kroimy w plastry szerokości 1 cm.

Plastry pomidora i cukinii układamy na przemian na talerzu, polewając małą ilością sosu z suszonych pomidorów.

Mięso obsmażamy z obu stron krótko na patelni grillowej, aż się zarumieni, solimy, nakładamy pokrojone w paski suszone pomidory i mozzarellę, lekko zawijamy w rulonik i trzymamy jeszcze trochę na patelni, aż ser się rozpuści. Nakładamy ugotowaną kaszę jęczmienną wraz z mięsem na talerz. Polewamy sosem. Dodajemy odrobinę tymianku do dekoracji.

Sos: pozostałe suszone pomidory miksujemy wraz z zalewa. Dodajemy niewielką ilość skórki i soku sparzonej cytryny i dokładamy do pomidorów razem ze świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dolewamy trochę oleju rzepakowego (ok. 2 łyżki - ok. 30 ml), wrzucamy kilka gałązek tymianku i dalej miksujemy na gładką masę.

* * *

Tym razem w naszym rankingu jednym punktem zwyciężył Okrasa ze swoim przepisem na marynowany schab. Danie było aromatyczne i łatwe w przygotowaniu, a dodatek w postaci sosu z suszonych pomidorów to przysłowiowa wisienka na torcie. Ten przepis wejdzie do naszego menu już na stałe. Jak tylko kupimy porządną patelnię grillową ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde słowo i zapraszam na kawę! :-)