~ ZAWIESIŁAM SIĘ ~

środa, 8 sierpnia 2012

Tortilla Pascala vs. Kurczak Okrasy

Bardzo przypadła mi do gustu nowa kampania Lidla. Dwóch kucharzy co tydzień zaproponuje ciekawą potrawę, która bazować ma na określonych składnikach, będących w danym tygodniu w promocyjnej cenie. Gotowanie z Pascalem i Okrasą w założeniu ma być szybkie, tanie i pomysłowe. Postanowiłam przyłączyć się do akcji i sprawdzić, czyje pomysły bardziej zadowalają moje kubki smakowe ;-) W pierwszym tygodniu akcji wypróbowałam tortillę według Pascala oraz kurczaka według Okrasy. Do zrobienia obu potraw wykorzystujemy aromatyczne Chorizo oraz ser Manchego.

(Przepisy kopiuję ze strony www.kuchnialidla.pl, podając w nawiasach własne uwagi.)


* * *



Składniki: 
- średnie, młode ziemniaki, wcześniej ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w talarki: 700 g
- salami Chorizo: 150 g
- ser Manchego: 80 g
- jajka: 6 szt.
- śmietana 30%: 300 ml
- cebula dymka - szczypiorek: 2 szt. (wykorzystałam 1 szt.)
- czerwona cebula: 130 g
- czarne oliwki: 30 g (użyłam zielonych, zapomniałam kupić czarnych)
- oliwa z oliwek: 60 ml
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku

Przygotowanie:
Przygotuj patelnię z możliwością pieczenia w piekarniku lub patelnię z grubym dnem, ręcznik papierowy.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (funkcja grillowania).
Propozycja podania: bezpośrednio z patelni.

Na patelni rozgrzewamy oliwę (ok. 25 ml – ok. 1,5 łyżki), wrzucamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, chwilę smażymy, często mieszając.

W momencie gdy cebula się zarumieni, dodajemy 150 g salami Chorizo w plastrach, chwilę smażymy.  Następnie zawartość patelni przekładamy do miseczki wyłożonej papierowym ręcznikiem, nakładamy z góry drugi kawałek ręcznika papierowego, delikatnie odsączamy tłuszcz.

W kolejnej misce roztrzepujemy 6 całych jaj, dodajemy śmietanę, mieszamy. Dokładamy czarne oliwki pokrojone w talarki, Chorizo z cebulą, drobno starty ser Manchego, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojone w talarki ziemniaki – wszystko delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę (ok. 35 ml – ok. 2-2,5 łyżki), a gdy się dobrze rozgrzeje, wlewamy całą zawartość miski. Smażymy przez około 3-4 minuty. Jeśli jest taka potrzeba, to nadmiar tłuszczu z tortilli usuwamy papierowym ręcznikiem.

Następnie patelnię z tortillą wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni C (z funkcją grilla). Można również pozostawić tortillę na palniku i smażyć aż do momentu całkowitego ścięcia jajka (pamiętając o obróceniu tortilli na drugą stronę).  

Po mniej więcej 5-7 minutach wyciągamy danie z piekarnika. (Ja musiałam zapiekać tortillę znacznie dłużej, ok. 20 minut.)

Posypujemy upieczoną tortillę szczypiorkiem.

* * *



Składniki: 
- 4 pojedyncze piersi kurczaka: 680 g
- salami Chorizo: 70 g
- ser Manchego: 50 g
- czosnek: 2 ząbki
- cytryna: 1 szt.
- sól: do smaku
- pieprz czarny ziarnisty: 1 opakowanie
- olej rzepakowy: 30 ml
- młode ziemniaki: 500 g
- oliwki: 40 g (użyłam zielonych)
- pomidor: 3 szt.
- cebula: 1 szt.
- sok z cytryny: do smaku
- bazylia: 20 listków
- oliwa z oliwek: 50 ml
- pieprz: do smaku

Przygotowanie:
Przygotuj 1 naczynie żaroodporne, przygotuj moździerz, wykałaczki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół).
Propozycja podania: z młodymi ziemniakami.

Kurczak: Piersi kurczaka z obu stron solimy, obsypujemy je zmiażdżonym w moździerzu pieprzem oraz startą skórką z cytryny. 

Odstawiamy je na 15 minut, żeby przeszły aromatem. Następnie piersi kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem ząbka czosnku – do momentu, aż się zarumienią (mięso powinno być surowe w środku).

Usmażone piersi wyjmujemy na deskę i wykrawamy w nich kieszonki (wzdłuż). Do każdej z kieszonek wkładamy po 2 plasterki salami Chorizo i po 2-3 średnie listki bazylii.

Spinamy całość wykałaczkami, wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy startym serem Manchego, pieczemy w 180 stopniach C (termoobieg) przez 10 minut.

Salsa: Do czystej miseczki wrzucamy posiekany w kosteczkę ząbek czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę pomidory bez gniazd nasiennych i cebulę, pokrojone w talarki oliwki i pokrojoną w cienkie paseczki bazylię.

Dodajemy 50 ml (mniej więcej 3 łyżki) oliwy z oliwek, odrobinę pieprzu i soli. Na sam koniec wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.

Upieczone kawałki kurczaka kroimy ukośnie, dzieląc każdy na 3-4 części, wykładamy na talerz razem z salsą.

Przystrajamy kilkoma listkami bazylii i resztą pokruszonego pieprzu.

Podajemy z młodymi ziemniakami.

* * *

W naszym rankingu obydwie potrawy dostały taką samą punktację: 9/10. W tortilli Pascala, zdaniem męża, brakowało pomidorów bądź sosu pomidorowego. Ja z kolei odjęłam punkt za czas przygotowania znacznie dłuższy niż podany w przepisie. Natomiast kurczak Okrasy stracił punkt za salsę z oliwkami, która nie spodobała się naszym kubkom smakowym, ale to wyłącznie subiektywna ocena. Polecam spróbować!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde słowo i zapraszam na kawę! :-)