~ ZAWIESIŁAM SIĘ ~

czwartek, 18 października 2012

Ciasto marchewkowe

Pierwszy raz w życiu piekłam i jadłam ciasto z użyciem jakiegokolwiek warzywa. Postanowiłam skorzystać z niezawodnych przepisów Doroty, której receptura na ciasto marchewkowe podbiła moje serce od pierwszego kęsa! Mąż uznał, że krem z serka naturalnego jest tu niezbędny. Zdecydowanie jest to ciasto do powtórzenia - i do polecenia oczywiście! :-)

(Przepis cytuję za Dorotą, podając w nawiasach ewentualne własne uwagi.)


Składniki:
2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków (pominęłam)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego (pominęłam)
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich (użyłam oleju rzepakowego)
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów - z puszki lub świeżych (użyłam tych z puszki)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy przygotować wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam niedużej keksówki). Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka (piekłam ciasto przez ok. 55 minut). Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Krem:
300 g serka philadelphia (użyłam serka naturalnego Delikate z Biedronki)
6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru pudru, przesianego (dodałam niecałą szklankę, moim zdaniem tyle wystarczy)
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem (pominęłam).

1 komentarz:

  1. już dawno chciałam wypróbować marchewkowe ciasto ale jakoś nie wyszło, może kiedyś. Ja tylko mam warzywo w pierniku świątecznym, a mianowicie ziemniaki, przepyszne ciasto i zawsze się udaje.
    ale chyba nic nie pobije Twojego sernika, to rowniez ulubiony sernik mojej bratowej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde słowo i zapraszam na kawę! :-)