~ ZAWIESIŁAM SIĘ ~

sobota, 23 lutego 2013

Łosoś pieczony w szynce szwarcwaldzkiej

Niesamowite, że tak szybkie i proste danie jest tak obłędnie smaczne! Tak przygotowany łosoś świetnie smakuje nie tylko wprost z piekarnika, ale również z grilla (można każdą roladkę zawinąć w folię aluminiową). Do takiego dania wystarczy trochę sałaty, koperkowy sos i lampka białego wina. Idealna lekka kolacja na romantyczny wieczór.


Składniki:
filet z łososia
szynka szwarcwaldzka lub parmeńska
pieprz kolorowy lub inne ulubione przyprawy

Przygotowanie:
Kroimy fiolet z łososia w zgrabne kostki, przyprawiamy według uznania. Najlepiej darować sobie sól, ponieważ szynka sama w sobie jest dość słona. Następnie owijamy każdy kawałek łososia w plaster szynki i układamy w naczyniu. Pieczemy w temp. 180 st. przez ok. 30-40 minut.

Podajemy z sałatą i ulubionym sosem koperkowym lub czosnkowym. Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde słowo i zapraszam na kawę! :-)