~ ZAWIESIŁAM SIĘ ~

czwartek, 21 lutego 2013

Tort egipski

Nieziemski tort! Trzeba się przy nim napracować, ale efekt jest powalający! Krem śmietanowy z orzechami laskowymi i własnoręcznie przygotowanym karmelem do złudzenia przypominał nam nasz ulubiony batonik Kinder Maxi King... mniam mniam! Wspaniałe zakończenie karnawałowej wyżerki ;-) Niezawodny przepis pochodzi oczywiście ze strony Moje Wypieki.


Składniki na blaty bezowe:
2 białka (na tortownicę o śr. 25 cm - 3 białka)
2 łyżki cukru (użyłam 1,5 łyżki)
pół łyżki mąki pszennej (użyłam ok. 3/4 łyżki)
40 g zmielonych orzechów laskowych (użyłam ok. 50 g)

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (u mnie średnica 25 cm, stąd zwiększone proporcje składników). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC. Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.

Składniki na masę budyniowo-maślaną:

10 żółtek
10 łyżek cukru
5,5 łyżek mąki pszennej
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
340 ml mleka
170 g masła

W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.

Składniki na masę z bitej śmietany:
340 g śmietany kremówki
200 g + 2 łyżki cukru
120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru. Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.

Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.

Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.

Wykonanie:
Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią część ubitej śmietany. Następnie kolejny blat, masę budyniową, śmietanę itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Dodatkowo boki tortu można udekorować płatkami migdałów. Schłodzić.

2 komentarze:

  1. Boże, faktycznie dłuugi ten opis... Z pewnością nie podejmę się takiego wyzwania, ale wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opis dłuższy niż proces robienia tortu, więc warto spróbować. Choć Ty chyba nie lubisz tak ekstremalnych słodkości :)

      Usuń

Dziękuję za każde słowo i zapraszam na kawę! :-)