~ ZAWIESIŁAM SIĘ ~

sobota, 1 lutego 2014

Crème caramel

Kolejny kulinarny klasyk, tym razem popularny crème caramel. Zdaje się, że deser ten pochodzi z Hiszpanii, ale spotkałam się z różnymi legendami na jego temat. Bardzo się bałam efektu końcowego, bo karmel wyszedł mi twardy jak kamień, a nie wiedziałam, że w kąpieli wodnej zmieni on swoją konsystencję. Kolorystycznie nie wypadł najlepiej, deser jest nieco blady, na dodatek ziarenka wanilii opadły na dno, choć uważałam na to, by nie schładzać go zbyt gwałtowanie. Dla mnie zdecydowanie za słodki, ale mąż stwierdził, że smakuje mu bardziej niż panna cotta. Dla każdego coś miłego. ;-)


Po przepis odsyłam do źródła:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde słowo i zapraszam na kawę! :-)